☰

Izmaiņas WhatsApp lietotnes Privātuma politikā un pakalpojuma noteikumos

Šā gada 4. janvārī Facebook piederošais WhatsApp publicējis jaunus pakalpojuma noteikumus un Privātuma politiku. Par izmaiņām informēti visi WhatsApp lietotāji visos reģionos, taču katram reģionam izmaiņas ir atšķirīgas. WhatsApp aicina lietotājus jaunās izmaiņas apstiprināt līdz š.g. 8. februārim, pretējā gadījumā WhatsApp pakalpojumi lietotājam vairs nebūs pieejami.

WhatsApp globālās izmaiņas pamato ar nepieciešamību uzlabot savu pakalpojumu darbību un nodrošināt organiskāku sadarbību starp mātes kompānijas Facebook pārvaldībā esošajiem uzņēmumiem, t.sk. Instagram un Messenger** Gadījumā, ja WhatsApp tiktu dota zāļā gaisma arī no Eiropas Savienības Datu aizsardzības uzraugu puses tādai datu apstrādei, kas ļautu Facebook tos izmantot plašākā mērogā, tad lietotājiem arī Eiropā nāktos saskarties ar daudz mērķētākām reklāmām citos Facebook produktos, jo nav noslēpums, ka lielu daļu ieņēmumu Facebook saņem tieši no pārdotajiem reklāmas pakalpojumiem.

Cik lielā mērā izmaiņas skars lietotājus Eiropas Savienībā?

Pateicoties Eiropas Savienības Vispārīgai datu aizsardzības regulai paredzētās globālās izmaiņas WhatsApp lietotnes Privātuma politikā un pakalpojuma noteikumos pagaidām neskars iedzīvotājus Eiropas Savienībā, t.sk. Lielbritānijā.

Pats WhatsApp plānotās izmaiņas komentē šādi: “Jaunie pakalpojuma noteikumi un Privātuma politika neskars WhatsApp datu apmaiņas procesus Eiropas reģionā. Lai izvairītos no jebkādām šaubām, situācija paliks nemainīga – Eiropas reģiona WhatsApp lietotāju dati netiks nodoti Facebook rīcībā ar mērķi uzlabot Facebook pakalpojumus un reklāmas.”*

Lietotājus Eiropas reģionā WhatsApp pagaidām aicina vien apstiprināt izmaiņas, kas skar kosmētiskus atjauninājumus Privātuma politikā – jaunajā versijā piedāvāta pārskatāmāka un labāk saprotama informācija par to, kādiem nolūkiem un kur tiek izmantoti WhatsApp tādi lietotāju dati kā iekārtas modelis, operētājsistēmas versija, uzlādes līmenis, mobilais tīkls, telefona numurs, valoda, IP adrese u.c.

Ar WhatsApp lietotnes paziņojumu, kas redzams Eiropas reģiona iedzīvotājiem, varat iepazīties attēlā pa labi.

Plašāka informācija par WhatsApp sadarbību ar citiem Facebook uzņēmumiem Eiropas reģionā pieejama šeit: https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/how-we-work-with-the-facebook-companies

Vai Facebook varēs piekļūt WhatsApp sarakstēm?

WhatsApp norāda, ka nē, Facebook nevarēs piekļūt WhatsApp sarakstēm, jo ziņapmaiņas drošībai joprojām tiks izmantota tā saucamā end-to-end datu šifrēšana, - tas nozīmē, ka arī pats serveris saņem šifrētu ziņu, un tam nav pieejama atslēga, lai šo ziņu atšifrētu.

Izmaiņas, kas skars iedzīvotājus ārpus Eiropas reģiona, ļaus Facebook izmantot WhatsApp lietotāju metadatus (IP adrese, telefona modelis, telefona numurs, lietotnes izmantošanas biežums un ilgums u.c.), lai efektīvāk piedāvātu lietotājiem vēl citus Facebook produktus un uzlabotu Facebook reklāmas.

CERT.LV ieteikumi valsts un pašvaldību iestādēm

CERT.LV aicina valsts un pašvaldību iestādes izvērtēt WhatsApp lietotnes izmantošanu darba vajadzībām, kā jebkuru trešās personas nodrošinātu pakalpojumu, savukārt meklējot alternatīvus risinājumus - izvērtēt šo risinājumu privātuma politiku, drošības aspektus un to izcelsmes valsti. Kaut arī globālās izmaiņas WhatsApp Privātuma politikā un pakalpojuma noteikumos šobrīd šķietami neskar iedzīvotājus Eiropas reģionā, nav pieejama skaidra informācija, kas liecinātu, ka šādas izmaiņas tomēr nevarētu notikt nākotnē. WhatsApp šādu iespēju izskata, taču, lai tas notiktu, būtu jāpanāk kopēja vienošanās ar Īru Datu aizsardzības komisiju (Irish Data Protection Commission) un citām datu aizsardzību pārraugošajām iestādēm Eiropā.

 

Izmantotie avoti:

* https://www.irishtimes.com/business/technology/whatsapp-says-european-users-do-not-have-to-share-data-with-facebook-1.4452435

** https://www.forbes.com/sites/carlypage/2021/01/08/whatsapp-tells-users-share-your-data-with-facebook-or-well-deactivate-your-account/

https://www.bbc.com/news/technology-55573149

https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/how-we-work-with-the-facebook-companies